Παιδί

Το παιδί είναι ο ανοικτός μας ορίζοντας και η μεγάλη μας δέσμευση. Είναι αυτό που μεταμορφώνει διαρκώς τον επαγγελματισμό των ΚΕ.Π.Α.Ε σε λειτούργημα. Δεσμευόμαστε ώστε κάθε παιδί που αναλαμβάνουμε να έχει τον σεβασμό στην μοναδικότητά του, στους ιδιαίτερους ρυθμούς και τις ανάγκες του. Δεσμευόμαστε να έχει τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης για να εξασφαλίσει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον του. Παιδαγωγούμε κάθε παιδί που αναλαμβάνουμε για να αποκτήσει τις βάσεις και τις ικανότητες ενός ανθρώπου ελεύθερου και δημιουργικού, που εκφράζεται και επικοινωνεί, σέβεται και κατανοεί τον εαυτό και τον άλλο, γίνεται ολοένα και περισσότερο πολίτης του κόσμου και της δημοκρατίας.

Ειδικότερα:

 1. Έχοντας κατά νου ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού διαμορφώνεται σ’ ένα σημαντικό βαθμό στα 6 πρώτα χρόνια της ύπαρξης ενός παιδιού, διαμορφώνουμε τις προδιαγραφές λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.Ε., έτσι ώστε, δεχόμενοι τη μοναδικότητα της προσωπικότητας κάθε παιδιού να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του, καθώς και το δικαίωμα έκφρασής του.
 2. Δεχόμαστε τις ιδιαιτερότητες των ηλικιών που έχουμε στα χέρια μας και δεν τις εκμεταλλευόμαστε σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε.
 3. Το παιδαγωγικό πρόγραμμα είναι ανοικτό, ευέλικτο, βελτιούμενο και προσαρμόσιμο στις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού, χωρίς στεγανά και δογματικές θέσεις.
 4. Σεβασμός προς το παιδί σημαίνει σεβασμός προς το περιβάλλον του. Του παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, υγιεινής και υψηλής αισθητικής. Ένα περιβάλλον που σέβεται τις δυνατότητες και τις ανάγκες του. Συγχρόνως, προστατεύουμε αυτό το περιβάλλον από κάθε παράγοντα που μπορεί να το επιβαρύνει, ενώ ολόκληρη η παιδαγωγική ομάδα γίνεται έμπρακτος φορέας αυτού του σεβασμού και της προστασίας (αποφυγή καπνίσματος στους χώρους του ΚΕ.Π.Α.Ε ή του σχολικού λεωφορείου, αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος κλπ).

Συνεργάτες

Το λειτούργημα της παιδαγωγικής ασκείται από παιδαγωγούς, τους συνεργάτες μας. Μαζί τους και δίπλα τους αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τους ευαίσθητους και υψηλούς στόχους μας. Τους επιλέγουμε, τους σεβόμαστε και τους στηρίζουμε. Διατηρούμε μαζί τους σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ενώ, συγχρόνως, λειτουργούμε παραδειγματικά για να τους κατευθύνουμε και να τους εμψυχώσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και τις υψηλές προδιαγραφές. Συμβάλουμε στη συγκρότηση και λειτουργία μιας παιδαγωγικής ομάδας που διατηρεί το απαραίτητο θετικό κλίμα του ΚΕ.Π.Α.Ε. Μα και οι μη-παιδαγωγοί συνεργάτες μας πρέπει να διέπονται από την ευαισθησία και προσοχή που συνεπάγεται η εμπλοκή τους με τα παιδιά και τους βοηθάμε να συνειδητοποιούν διαρκώς την ιδιαιτερότητα του πλαισίου της δουλειάς τους.

Ειδικότερα:

 1. Προσδιορίζουμε επακριβώς το αντικείμενο εργασιών (καθήκοντα) των συνεργατών μας.
 2. Η παιδαγωγική επιστήμη είναι μία δυναμικά εξελισσόμενη επιστήμη, γι’ αυτό και θεωρείται αναγκαία η συνεχής επιμόρφωση των συνεργατών μας.
 3. Βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες εργασίας των συνεργατών μας, δεχόμενοι ότι η εκπαίδευση και η αγωγή δεν είναι η διεκπεραίωση ενός τυπικού οκταώρου, αλλά είναι κατάθεση ψυχής.
 4. Η εμφάνιση των συνεργατών μας στον Π.Σ. θα πρέπει να είναι ανάλογη του παιδαγωγικού έργου που προσφέρουν.
 5. Η επιστημονική κατάρτιση, η ανθρωπιά, η αυτοκυριαρχία, η ευαισθησία, η γλυκύτητα, η συνέπεια, η φαντασία, η επιδεξιότητα, η ευγένεια, η προσαρμοστικότητα, η υπομονή, η ευσυνειδησία, η εργατικότητα, η τιμιότητα, η αμερόληπτη κριτική, η εύθυμη διάθεση είναι ορισμένα από τα πολλά προσόντα που πρέπει να έχει η Παιδαγωγός είτε λειτουργεί ως συνεργάτης είτε ως ιδιοκτήτης-Παιδαγωγός-Μέλος του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.

 

Γονείς

Οι Γονείς είναι επίσης πολύτιμοι συνεργάτες μας. Δημιουργώντας μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας βοηθάμε το παιδί τους να μας εμπιστευθεί και να αξιοποιήσει όσα του παρέχουμε. Αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και κατανοούμε την πραγματικότητα και την δυναμική της κάθε οικογένειας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε το θετικό δυναμικό να ελευθερωθεί και να βοηθήσει το παιδί να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει προς το μέλλον του.

Ειδικότερα:

 1. Μετά την αναδιάρθρωση της δομής της παραδοσιακής οικογένειας και πιστεύοντας ότι ο γονιός έχει ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, θεωρούμε υποχρέωση των ΚΕΠΑΕ να στηρίζουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους με τη συνεργασία των επιστημονικών συμβούλων που διαθέτουν (παιδιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κλπ).
 2. Παρακολουθούμε τις εκάστοτε οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά διαστήματα διάφορες κοινωνικές τάξεις, γι’ αυτό προτείνουμε την στήριξη των νέων γονιών με βρεφονηπιακά επιδόματα μέσω ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων.
 3. Οι τυχόν παρουσιαζόμενες διαφορές με τους γονείς δεν μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά μας προς τα παιδιά. Ενεργούμε με κατανόηση ώστε οι διαφορές να λύνονται και η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται προς όφελος των παιδιών. Η εχεμύθεια, η ειλικρίνεια και η αμοιβαία εμπιστοσύνη πρέπει να διακρίνει τα Μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ. στις σχέσεις τους με τους γονείς.

Συνάδελφοι – Μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.

Οι συνάδελφοί μας δεν είναι οι ανταγωνιστές μας αλλά οι συνοδοιπόροι με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε ιδέες και εμπειρίες, να ανταλλάξουμε και να αλληλοστηριχθούμε, να δώσουμε και να πάρουμε κατανόηση και κουράγιο. Είναι τα πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμαστε ένα μεγάλο όραμα: κάθε ΚΕ.Π.Α.Ε να είναι ένα κύτταρο δημιουργίας και ζωής και όλοι μαζί να κάνουμε την προσχολική αγωγή ένα ενιαίο και πολύμορφο δυναμικό πεδίο που θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο των παιδιών και της πατρίδας μας.

Ειδικότερα:

 1. Μην κάνεις στον συνάδελφό σου ό,τι δεν θα ήθελες να κάνει αυτός σε σένα.
 2. Συμμετοχή των Μελών μας στα Συλλογικά όργανα σημαίνει την αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας.
 3. Δεν μπορείς συνάδελφε να διδάσκεις κοινωνικοποίηση στα παιδιά κι εσύ να μη συμμετέχεις στα κοινά του κλάδου σου.
 4. Στόχος των μελών πρέπει να είναι το θετικό ξεπέρασμα των προδιαγραφών που ορίζει κάθε φορά η Πολιτεία για την λειτουργία των ΚΕΠΑΕ.
 5. Η ευγενής άμιλλα και όχι ο αθέμιτος ανταγωνισμός προάγει το έργο των ΚΕΠΑΕ.
 6. Η κριτική επιβάλλεται, γιατί προάγει τις αρχές της Δημοκρατίας, όταν αυτή γίνεται μέσα στα αρμόδια όργανα του κλάδου.
 7. Ως διαμορφωτές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του παιδιού τα μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα, επιστημονική κατάρτιση και ανάλογη εμπειρία.
 8. Το παιδαγωγικό έργο δεν έχει όρια, γι’ αυτό και τα μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ πρέπει να επιζητούν συνεχώς την επιμόρφωσή τους.
 9. Δεν «χρησιμοποιούμε» τα παιδιά υστερόβουλα με το σκεπτικό «είναι μικρά, δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν, άρα δεν διαμαρτύρονται».
 10. Παίρνουμε πάντα προληπτικά μέτρα και διαμορφώνουμε ανάλογα το περιβάλλον, για να μειώσουμε τους κινδύνους για τα παιδιά.
 11. Αποφεύγουμε να μοιράζουμε διαφημιστικό υλικό μας ή άλλα έντυπα έξω από τους Π.Σ. άλλων συναδέλφων.
 12. Δεν αποσπούμε συνεργάτες από άλλους Π.Σ. υποσχόμενοι καλύτερες συνθήκες εργασίας ή αμοιβής.
 13. Αναφερόμαστε πάντα στην πηγή, όταν κάνουμε χρήση ή προβάλλουμε κάτι που δεν είναι δικό μας.
 14. Λειτουργούμε πάντα υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού.
 15. Το κέρδος για τα μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ δεν είναι αυτοσκοπός, είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής εργασίας και η πληρωμή μιας τεράστιας ευθύνης που προκύπτει, όταν οι γονείς μάς αναθέτουν την ΑΓΩΓΗ των παιδιών τους.
 16. Την ευθύνη της στρατηγικής και των θέσεων του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ. την έχει το Δ.Σ. Κανένα μέλος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, δεν μπορεί να εκφράζει δημοσίως άλλες απόψεις, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη των ΚΕ.Π.Α.Ε. θα σημάνει την βελτίωση και εξέλιξη του κώδικα Δεοντολογίας μας.
  • Η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας δείχνει στοιχειώδη σεβασμό στην υπηρεσία του παιδιού.

Η μη τήρηση από κάποιο μέλος των κανόνων Δεοντολογίας του ΠΑ.Σ.Ι.Π,Σ που ψήφισε η Γενική Συνέλευση στις 19/10/1997, σημαίνει την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.