ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,  ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ

  1. Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου απέφυγε χθες να επαναλάβει όσα είχε πει σε αντίλογο με τον προκάτοχό του, Νίκο Φίλη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι στη μεταβατική περίοδο των 3 ετών, ο γονέας επιλέγει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Δεν αναφέρθηκε καν στη σχετική τροπολογία (κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού, με βάση τον 1566/85), που είχαν υποβάλλει ΠΑΣΙΠΣ-ΠΟΣΙΠΣ, στο υπουργείο Παιδείας και τους εισηγητές του νομοσχεδίου κ.κ. Πάνο Σκουρολιάκο (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Κατσίκη (ΑΝΕΛ), Νίκη Κεραμέως (ΝΔ), Λεωνίδα Γρηγοράκο (ΔΗΣΥ), Γιώργο Μαυρωτά (ποτάμι), Αναστάσιο Μεγαλομύστακα (Ένωση  Κεντρώων).
  2. Η τελική διατύπωση όπως τροποποιήθηκε από τον ίδιο, είναι : «γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το έτος 2018/19 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου, της παραγράφου 3, του άρθρου 2, του νόμου 1566/85».

Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά τη γνώμη τριμερούς επιτροπής από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους,  και τους προέδρους των οικείων Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη».

 

Αυτό το πλαίσιο, η Αντιπολίτευση στην Βουλή το χαρακτήρισε «προχειρότητα» και η  Δημοκρατική Συμπαράταξη και το  «Ποτάμι» το καταψήφισαν  (Μαυρωτάς :  Όμως εδώ η υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή έρχεται πολύ άγαρμπα και αιφνιδιαστικά όπως φάνηκε και από τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να δοθεί χρόνος στους παιδικούς σταθμούς να προσαρμοστούν όπως είπε ο Υπουργός στις επιτροπές διατηρώντας το δικαίωμα επιλογής του γονιού για παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο για το μεταβατικό διάστημα). Ταυτόχρονα ΝΔ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν παρόντες. Το άρθρο 33 τελικά υπερψηφίστηκε μόνο από τη Συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).

Σύμφωνα με  τον νομικό μας σύμβουλο κ. Μήλλα «Η διάταξη του άρθρου 33 ψηφίστηκε ως έχει στο συνημμένο, στην σελίδα 54. Παραμένει η διατύπωση «σταδιακά κατά δήμους». Αυτό που άλλαξε είναι ότι η αρμοδιότητα έκδοσης της σχετικής  ΚΥΑ κατά δήμο, μεταφέρεται έμμεσα από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο, αφού πριν κάνει την εισήγηση η αντίστοιχη Περιφέρεια, γνωμοδοτεί επιτροπή που αποτελείται από τους οικείους διευθυντές  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους δημάρχους και τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης.

Η τριετία προκύπτει μόνο κατ’ αρχήν στα λόγια. Στην πράξη όμως είναι γνωστό ότι όταν έρθει η ώρα να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη δεν θα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν παιδιά δύο ταχυτήτων φοίτησης (12ετούς και 13ετούς ταυτόχρονα). 

 

Οπότε θα πρέπει να  παραμείνει προαιρετική η φοίτηση (επιλογή του γονέα), μέχρι το τέλος της διαδικασίας.  Αυτό δεν έχει επιτευχθεί, παραμένει δε προς διεκδίκηση».

 

 

  1. Ο ΠΑΣΙΠΣ ακόμη και τη μέρα ψήφισης του άρθρου 33, έδωσε τη μάχη στο Κοινοβούλιο. Μετείχε σε όλες τις διαβουλεύσεις με τους εισηγητές και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων (Ν. Ξυδάκης, Ν. Κεραμέως, ΚΚΕ, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Μαυρωτάς), με παρόντες τα μέλη του ΔΣ Γιώργο Ρούσσο και Δημήτρη Κατάκαλο. Μαζί με όλο το ΔΣ του ΠΑΣΙΠΣ, εν δράσει βρέθηκαν όλοι οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σε  δεκάδες μέλη του Κοινοβουλίου.

 

Σήμερα, ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων για τήρηση των υποσχέσεων του υπουργείου Παιδείας, για διάλογο που θα αποσαφηνίσει σειρά από θέματα της σταδιακής υποχρεωτικότητας. Δεν εφησυχάζουμε και το  κυριότερο δεν πανηγυρίζουμε, όπως συνάδελφοι εκτός Ομοσπονδίας, που όπως φαίνεται  δεν κατάλαβαν και τι έγινε, γιατί έδωσαν τη μάχη από τον καναπέ τους. Πώς το λέει ο λαός μας; «Του φευγάτου η μάννα δεν έκλαψε ποτέ». Δεν πειράζει, το σπρέϊ πιπεριού που έφαγαν τα μέλη του ΔΣ του ΠΑΣΙΠΣ τη Δευτέρα, ήταν και γι’ αυτούς !  http://www.protothema.gr/greece/article/764827/alert-edasi-auti-tin-ora-stin-poreia-tis-poe-ota-brosta-sti-vouli/ ). 

 

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !

 

Το περιεχόμενο είναι περιορισμένο μόνο στα μέλη μας. Αν είστε ήδη μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε στο λογαριαμό σας.

Existing Users Log In