ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΠΑΣΙΠΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ  

Χωρίς πρακτικά, με αρνητική ή υφαρπασμένη τη θέση των Δημάρχων για τις υποδομές που δεν υπάρχουν και απαιτούνται για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κηρύξει την υποχρεωτικότητα, ακόμα και στο σύνολο της χώρας ! Αυτά καταγγέλθηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των Δημάρχων, στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (17/4) και το κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ (18-19/4).

Με ανακοινώσεις τους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, όπως της Ηπείρου (13/4), της Δυτικής Ελλάδας (16/4), της Στερεάς Ελλάδας (16/4), της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας (17/4), με εξαίρεση Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχουν στείλει θετική εισήγηση για υποχρεωτικότητα, από το 2018-19. Ταυτόχρονα επιχειρείται να ισχύσει τοπικά στην Κρήτη (με εξαίρεση τα αστικά κέντρα όπως το Ηράκλειο), ενώ πόλεμος καταγγελιών κατά των Δημάρχων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική. Χαρακτηριστικά, Δήμαρχοι, όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, κατηγορούνται από το Σύλλογο Π.Ε. Αμαρουσσίου, ότι δεν βρίσκουν εδώ και τώρα, τις δεκάδες αίθουσες που λείπουν, ώστε σε συνδιασμό με «μαζικούς διορισμούς» να κηρυχθεί πανελλαδικά η υποχρεωτικότητα «αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας προβάλλει από την Έκθεση του ΟΟΣΑ (επισυνάπτεται η περίληψή της όπως κοινοποιήθηκε το μεσημέρι της 19/4 από το ΥΠΕΠΘ), ως θετικό βήμα την υποχρεωτικότητα και την αναφορά της στους διορισμούς (Το πλήρες πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων είναι καταστροφικό για την εκπαίδευση. Αρνητικό στοιχείο για την εκπαίδευση συνιστά και ο θεσμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τον οποίο χρειάζεται εξορθολογισμός).

Σχετικά ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει : «Νομίζω σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλο εκπαιδευτικό σύστημα που ποσοστιαία να βασίζεται σε τόσο μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών, με ένα πληθυσμό των μονίμων εκπαιδευτικών με πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Η λύση σε αυτό είναι οι  μόνιμοι διορισμοί, ένας σημαντικός αριθμός. Έχουμε κάνει μια μελέτη γι’ αυτό, για να προχωρήσουμε σε ένα σημαντικότατο αριθμό μόνιμων διορισμών» – σ.σ. αναφέρεται στην πίεση για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Παράλληλα, από την Έκθεση, το υπουργείο αποσιωπά, ότι εκείνο παρουσιάζει την υποχρεωτικότητα σαν καθολικότητα της Προσχολικής Αγωγής και αποσιωπά τόσο τους ποιοτικούς δείκτες της Εκπαίδευσης (περιεχόμενο, αξιολόγηση, ωράρια) και δυνατότητες στα πιο οικονομικά αδύναμα στρώματα, όπως τα vouchers.

Με άλλοθι, την ανεργία των Εκπαιδευτικών, αλλά και με ομολογημένη την αδυναμία να γίνουν διορισμοί, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί :

 • Να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα όχι σταδιακά σε βάθος τριετίας, αλλά άμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, πιέζοντάς τους, να νοικιάσουν ακόμα και κτίρια σε βιομηχανική ζώνη  !
 • Κρατάει στο σκοτάδι τη δυνατότητα αδειοδότησης νέων τμημάτων, στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τα Συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία.
 • Αδιαφορεί για τα χιλιάδες voucher που θα χάσουν οι πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες, όπου κηρυχθεί η υποχρεωτικότητα.
 • Αδιαφορεί για το συντριπτικό πλήγμα που επιφέρει, στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, και στο δικαίωμα στην Εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτούς.

Απέναντι στο «κίνημα» των διορισμών, που υιοθετεί πλέον πλήρως το υπουργείο Παιδείας, στρέφοντας τον έναν εργαζόμενο απέναντι τον άλλο και διαμορφώνοντας ένα ζοφερό τοπίο για 90.000 οικογένειες προνηπίων, εν όψει της νέας χρονιάς, ο ΠΑΣΙΠΣ και η Ομοσπονδία μας προχώρησαν σε:

 • Τρεις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας, πριν το Πάσχα και στις αρχές της εβδομάδας, τόσο για τον αποκλεισμό των Ιδιωτικών παιδικών Σταθμών, από κάθε μορφή διαλόγου και επιτροπών, όσο και για τη σειρά προτάσεών μας, που παραμένουν χωρίς καμία ανταπόκριση, ενώ εκφράσαμε τις έντονες ανησυχίες μας, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Ενημερώσαμε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, για τις συνέπειες αυτής της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας, βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό και προχωρούμε σε κοινές ενέργειες μαζί τους και σε τοπικό επίπεδο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία).
 • Συνεχίζουμε το διάλογο με την ΚΕΔΕ, για την απόκρουση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο των συνεπειών αυτής της καταστροφικής «υποχρεωτικότητας».
 • Ενεργοποιούμεθα σε επίπεδο Δήμου και γειτονιάς, για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των γονέων, για τις συνέπειες του εγχειρήματος Γαβρόγλου.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας καλούμε να συσπειρωθούμε όλοι σε τοπικό επίπεδο, γύρω από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία μας, ιδιαίτερα μπροστά στις μάχες :

 1. Για να μετάσχουν ισότιμα, τα Συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία και οι Ιδιωτικοί και Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στη σχολική χρονιά 2018-19 σε όλη την Επικράτεια, χωρίς σκοτεινές μεθοδεύσεις σε βάρος των αδειών μας και αν χρειασθεί, με δυνατότητα επέκτασης τους, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα.
 2. Για να προστατευθούν οι αξίες τοποθέτησης (vouchers), που αποτελούν στήριγμα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
 3. Για να θέσουμε ενωμένοι, εμείς και οι Παιδαγωγοί μας (Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι), τους παιδαγωγικά λειτουργικούς, όρους της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που υπηρετούμε επί 43 χρόνια, με 3.000 δομές, απέναντι στην εκμετάλλευση της κοινωνικής αγωνίας για διορισμούς.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΟΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

 19.4.2018

Το περιεχόμενο είναι περιορισμένο μόνο στα μέλη μας. Αν είστε ήδη μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε στο λογαριαμό σας.

Existing Users Log In