Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το πρόγραμμα/δράση για τα αρχαία θέατρα σε συνεργασία με το «Διάζωμα».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις:

1) H πρώτη φάση αφορά την εισαγωγή του θέματος μέσα στα Σχολεία μας και τις όποιες σχετικές δραστηριότητες γίνουν με τα παιδιά με πρωτοβουλία των παιδαγωγών τους. Στο κομμάτι αυτό η ιστοσελίδα του «Διαζώματος» (www.diazoma.gr) είναι πολύτιμη καθώς μας παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το θέμα μας. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα αυτή και επιλέγοντας «Θεατροπαιδεία» βρίσκουμε την πλούσια βιβλιογραφία του «Διαζώματος». Πολύ βοηθητικό και περιεκτικό για τις ανάγκες μας είναι το βιβλίο «Διάζωμα κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων» που μας κατατοπίζει για το «Διάζωμα» και τους στόχους του, αλλά μας δίνει και τις βασικές πληροφορίες για τα αρχαία θέατρα. Ιδίως το κείμενο της σελ. 51 «Ένας Αθηναίος θεατής στα εν άστει Διονύσια» μπορεί να βοηθήσει σε προσεγγίσεις θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά την λειτουργία του θεάτρου στην αρχαία Αθήνα.

Στην ίδια ιστοσελίδα, επιλέγοντας «Αρχαία θέατρα» μπορούμε να βρούμε πολλά στοιχεία για κάθε ένα από τα θέατρα που μας ενδιαφέρουν.

Είναι προφανές πως το κάθε Σχολείο και ο/η κάθε παιδαγωγός θα επιλέξει τον τρόπο προσέγγισης του θέματος και τις δραστηριότητες που θα οργανώσει μαζί με τα παιδιά. Εμείς δίνουμε επιγραμματικά κάποιες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν ως έναυσμα και αφετηρία:

 

  • Θεατρικό παιχνίδι/δραματοποίηση της λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου (όπως αναφερθήκαμε πιο πάνω).
  • Είδη έργων που παιζόντουσαν στα αρχαία θέατρα, οι δημιουργοί τους, η θεματολογία τους, τα συγκεκριμένα κείμενα.
  • Αρχαίο/σύγχρονο θέατρο: ομοιότητες/διαφορές στους χώρους και στη λειτουργία.
  • Ο χορός και ο υποκριτής: συλλογική κίνηση/απαγγελία και μεμονωμένοι ρόλοι. Η απαγγελία και η ακουστική του χώρου σε σχέση και με τη διάταξη των θεατών.
  • Απεικόνιση σκηνών αρχαίου θεάτρου (από το βιβλίο του «Διαζώματος» που αναφέραμε πιο πάνω). Αναπαραγωγή αυτών των σκηνών με τα παιδιά. Να φανταστούμε την ιστορία με αφετηρία τις μεμονωμένες σκηνές.
  • Η ζωγραφική στην αρχαία Ελλάδα (με βάση τις απεικονίσεις αρχαίου θεάτρου). Ζωγραφίζουμε όπως οι αρχαίοι Έλληνες.
  • Κατασκευή μακέτας αρχαίου θεάτρου. Κατασκευή παζλ στο οποίο τα (τρισδιάστατα) κομμάτια συνθέτουν ένα αρχαίο θέατρο.
  • Δημιουργία ενός χώρου «σαν αρχαίο θέατρο» στην αυλή του Σχολείου μας κλπ.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί αρχείο από αυτές (ή τις όποιες άλλες) τις δραστηριότητες (φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις, ηχογραφήσεις, ζωγραφιές, κατασκευές, καταγραφή διαλόγων κλπ) ώστε να γίνει δυνατή η τρίτη φάση του προγράμματος.

2) Η δεύτερη φάση αφορά την συντονισμένη κίνηση όλων των Σχολείων μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα πραγματοποιηθεί μία συγκεκριμένη μέρα (προτείνουμε το διάστημα από Τρίτη 6 ως Πέμπτη 8 Μαΐου ώστε και να έχουμε τελειώσει πριν το διάστημα των εκλογών, αλλά και να συμπέσουμε με την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνέδριου για την Προσχολική Αγωγή στο Πουέρτο Ρίκο στο οποίο μπορούμε να στείλουμε χαιρετισμό μέσω αυτής της δράσης μας). Κατά την ημέρα αυτή, όλα τα Σχολεία της κάθε περιφέρειας θα επισκεφθούν (π.χ. με μία τάξη τους) το αρχαίο θέατρο που έχει οριστεί από το «Διάζωμα» (επισυνάπτεται σχετικός κατάλογος) μία ορισμένη ώρα κατά τη διάρκεια του πρωινού (π.χ. 11:00π.μ.). Το κάθε θέατρο θα είναι ανοικτό ειδικά για εμάς και σε καθένα θα μας υποδεχθεί ένας/μία εκπρόσωπος του «Διαζώματος». Στόχος μας είναι η φυσική παρουσία των παιδιών στο θέατρο αλλά και η προσέλευσή τους εν είδη συμβολικών χορηγών (στο βιβλίο που αναφερθήκαμε πιο πάνω γίνεται αναφορά για τους χορηγούς στην αρχαία Ελλάδα). Κάθε Σχολείο μπορεί να εισέλθει τελετουργικά στο χώρο του θεάτρου φέροντας πήλινο κουμπαρά όπου θα έχει συγκεντρώσει τη χρηματική συμβολή του στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου θεάτρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: εδώ χρειάζονται δύο διευκρινήσεις:

α) Η ιδέα της συμμετοχής μας στους κουμπαράδες του «Διαζώματος» (βλ. στην ιστοσελίδα του το κεφάλαιο «Χρηματοδοτήσεις-κουμπαράδες) είναι καθαρά δική μας κι έχει σαν στόχο την κινητοποίηση/ευαισθητοποίηση των Γονέων μας. Το «Διάζωμα» δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό και αρκείται (με τα λόγια του προέδρου του Κου Μπένου) στη μεγάλη συγκίνηση που του προκαλεί η παρουσία των μικρών παιδιών στους χώρους των αρχαίων θεάτρων και η σχετική ευαισθητοποίησή τους.

β) Η χρηματική συμβολή της κάθε οικογένειας θα είναι προφανώς προαιρετική και μικρή (π.χ. από 1 μέχρι 10 ευρώ). Η έμφαση δίνεται στην ίδια την κίνηση και όχι στην ποσότητα. Μπορούμε να συντάξουμε ένα σχετικό υποδειγματικό γράμμα προς τους Γονείς μας το οποίο να διαθέσουμε σε όλα τα συμμετέχοντα Σχολεία.

Συνεχίζουμε: κάθε Σχολείο εισέρχεται τελετουργικά, ακολουθεί μία διαδρομή και αποθέτει τον κουμπαρά του στο κέντρο της ορχήστρας. Ακολουθούν όλα τα Σχολεία και σχηματίζεται τελικά ένας μεγάλος κύκλος. Μπορεί να ακολουθήσει κάποιο απλό δρώμενο ή μπορεί σε κάθε θέατρο να δοθεί προς τιμήν των παιδιών και κάποια μικρή «παράσταση» (όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση και μέσα από την επικοινωνία/συνεργασία μας). Είναι επίσης πιθανό να συμφωνήσουμε σε κάποιο απλό ενδυματολογικό πρωτόκολλο π.χ. όλα τα παιδιά να φορούν μανδύα.

3) Στη φάση αυτή –και με την προϋπόθεση ότι έχει προκύψει ενδιαφέρον υλικό- μπορούμε να οργανώσουμε την παρουσίαση της δουλειάς μας σε κάποιο χώρο ή σε κάποιους χώρους και με τρόπο που θα συζητήσουμε και θα επιλέξουμε.

Για όλα αυτά (που, επαναλαμβάνουμε είναι προς συζήτηση και τελική διαμόρφωση) ο ΠΑΣΙΠΣ οργανώνει μία πρώτη ανοικτή συνάντηση στα γραφεία του την Τρίτη, 11/3 στις 6:00 μ.μ. και θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά με όσο το δυνατόν περισσότερους/ες από εσάς.

Το περιεχόμενο είναι περιορισμένο μόνο στα μέλη μας. Αν είστε ήδη μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε στο λογαριαμό σας.

Existing Users Log In