Προς όλα τα ενεργά

και ταμειακά ενημερωμένα μέλη

του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.

Αριθ. Πρωτ. 27

Αθήνα, 24-11-17

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε όσους επιχειρούν να περιθωριοποιήσουν την προσφορά των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών στην ελληνική οικογένεια, αποτέλεσε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18ης Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε η πρόεδρος, Μίνα Γιαζιτζόγλου που άνοιξε τη Συνέλευση, «Από την πρώτη στιγμή το νέο διοικητικό συμβούλιο κινητοποιήθηκε προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πιέζεται αφόρητα από την ΔΟΕ (με κινητοποιήση την 24η Νοεμβρίου), να εντάξει τα προνήπια στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τονίσαμε στους συνεργάτες του υπουργού, ότι στην έλλειψη πόρων του υπουργείου για να υλοποιήσει τις πολιτικές του, απάντηση δεν είναι η σύνθλιψη του ποιοτικότερου κομματιού της προσχολικής αγωγής, δηλαδή των σχολείων μας που χρηματοδοτούν τον ποιοτικό δείκτη, αλλά η αναζήτηση λύσεων που θα μας πάνε όλους μαζί σε μια καλύτερη μέρα για την Παιδεία».

Ακολούθησε το μέλος του ΔΣ, Δημήτρης Κατάκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τη συνέλευση για τη συνάντηση με τους υπευθύνους για τα θέματα Πυρασφάλειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.  Υπογράμμισε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στοχεύει τους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, που αδειοδοτήθηκαν ως εκπαιδευτήρια και όχι ως προνοιακές δομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, δράση και αποφασιστικότητα από όλους ζήτησε ο γενικός γραμματέας, Πάνος Δασκαγιάννης τονίζοντας ότι έχουμε απέναντί μας «Ένα κράτος που είναι βρόχος, αντί να είναι αρωγός στην προσπάθειά μας. Είμαστε η Δημοκρατία, στην Προσχολική Αγωγή. Στις εποχές που η οικογένεια «μετράει» και το ευρώ, μας επιλέγει για να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά της».

Σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Σύλλογο αναφέρθηκε και η ταμίας Μάρη Ρεντζέπη, αναφερόμενη στην αναγκαιότητα στήριξης από τα μέλη, των σεμιναρίων ΛΑΕΚ , υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεχούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των εργαζομένων.

«Παιδοκεντρική μάθηση και όχι σχολειοποίηση, με ανάδειξη της σπουδαιότητας της προσβασιμότητας έναντι της υποχρεωτικότητας» ζήτησε και το μέλος του ΔΣ, Γιώργος Ρούσσος, καλώντας τα μέλη να πλαισιώσουν επιτροπή για την επιστημονική ανάδειξη του θέματος των προνηπίων καθώς και κάθε άλλη δράση του ΠΑΣΙΠΣ (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο για συμπλήρωση) και να επικοινωνούν συνεχώς με το σύλλογο.

Το πρώτο μέρος της Συνέλευσης έκλεισε με αναλυτική ενημέρωση για τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας και το ξεκίνημα των πληρωμών της ΕΕΤΑΑ, από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου και πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΣ, Γιώργο Σταθόπουλο. Δίνοντας και το πνεύμα της Συνέλευσης τόνισε ότι «Εμείς δεν κάνουμε καταλήψεις, εμείς υπηρετούμε την παιδαγωγική οδό, αλλά όσο υπάρχουμε θα ανοίγουμε, θα χτυπάμε πόρτες».

Η Συνέλευση ενημερώθηκε επίσης:

  • Για τον προγραμματισμό και τις ενέργειες του ΔΣ, σε σχέση με τις πλημμύρες στην Μάνδρα που είχαν καταστροφικές συνέπειες και για μέλη μας.
  • Για τη συμμετοχή των μελών μας στις Αρχαιρεσίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου υποψήφιοι είναι οι :

Βαρβάρα Ανδρέου (μέλος του ΠΑΣΙΠΣ), Αγγελική Γουμενοπούλου (μέλος ΔΣ του ΠΑΣΙΠΣ), Δημήτρης Κατάκαλος (μέλος ΔΣ του ΠΑΣΙΠΣ).

 

Ενημέρωση έγινε επίσης για την

  • Οργάνωση σεμιναρίων από την ΠΟΣΙΠΣ σε σχέση με τη δήλωση συμμετοχής (επισυνάπτεται) όσων θα συμμετάσχουν σε γνωμοδοτικές επιτροπές των ΟΤΑ για την αδειοδότηση Βρεφονηπιακών και Παιδικών σταθμών.
  • Αποφασιστική στήριξη από τα μέλη του ΠΑΣΙΠΣ στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΣΙΠΣ.

Ακολούθησε το Φορολογικό Σεμινάριο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών επιχειρήσεων από τον κ. Ιάκωβο Γκούμα με τη συμμετοχή και του Δικηγορικού Γραφείου «Αθηνά Βέρροιου και Συνεργάτες». Σημειώνεται ότι η «Computax» του κ. Γκούμα είναι στη διάθεση σας για προσωπική ενημέρωση στα γραφεία του Συλλόγου, με προϋπόθεση να δηλώσετε εγκαίρως το ενδιαφέρον σας στη γραμματεία του ΔΣ.

 

 

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε συνέχεια της Γ.Σ. και ενόψει και των κινητοποιήσεων της ΔΟΕ την Παρασκευή 24/11, με αιτήματα την άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, «όχι» στα voucher και καταγγελίες για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και παράδοσής της στους Δήμους και τους χορηγούς ( ! ) σας ενημερώνουμε ότι διαμορφώνεται το εξής τοπίο:

Με 24ωρη απεργία και κινητοποίησή της (22/4) στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε:

«την άμεση ανάλυση των εξαγγελιών του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και την ακύρωση του προγράμματος που μεθοδεύει για κατάργηση των Σχολών Τ.Ε. Προσχολικής Αγωγής και την διετή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Παιδαγωγών».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ :  www.poeota.gr/images/poe-ota-content/522/1073-2017site.pdf

Η απάντηση που πήρε από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη ήταν: «αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019) και ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να έχουν όλα τα παιδιά μια θέση στις δομές των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων ανάλογα με την ηλικία τους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου : www.minedu.gov.gr/news/31693-22-11-17-synantisi-tou-yfypourgoy-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-dimitri-baksevanaki-me-antiprosopeia-tis-p-o-e-o-t-a-2

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ