Προς όλα τα ενεργά
και ταμειακά ενημερωμένα μέλη
του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.

Αριθ. Πρωτ. 30

Αθήνα, 30-11-17

ΘΕΜΑ: «Κινητοποίηση για το θέμα της υποχρεωτικότητας φοίτησης των προνηπίων»

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απειλούν κατακτήσεις δεκαετιών για την προσχολική αγωγή και εγείρουν σημαντικά κοινωνικά και παιδαγωγικά ερωτήματα.
Ο ΠΑΣΙΠΣ καλεί το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει κάθε μορφή υποχρεωτικότητας για τα προνήπια, προκρίνοντας την καθολικότητα μέσω της προσβασιμότητας, όπως προτρέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε αντίθετοι, σε κάθε μορφής αποκλεισμό των δημοτικών ή ιδιωτικών δομών και της ελληνικής κοινωνίας, από τους σχεδιασμούς για την προσχολική αγωγή.

Ταυτόχρονα απορούμε γιατί το υπουργείο Παιδείας ανέκοψε το διάλογο, που το ίδιο είχε εξαγγείλει, για την υποχρεωτικότητα και επέλεξε να τον περιορίσει σε ανταλλαγή ανακοινώσεων με τους συνδικαλιστικούς φορείς των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα την Πολιτεία, να τηρήσει τις υποσχέσεις της για διάλογο προκειμένου να διασφαλιστούν η ποιότητα, η πολυμορφία και η καθολικότητα της προσχολικής αγωγής.

Ως ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ., ανοίγουμε άμεσα αυτό το διάλογο με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα με :
1. Ενημερωτική καμπάνια σε όλη την Επικράτεια
2. Επιστημονικές ημερίδες για τα κρίσιμα επιστημονικά ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με την υποχρεωτικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο σας αποστέλλουμε :
1. Ανακοίνωση του Δ.Σ. σε σχέση με την υποχρεωτικότητα.
2. Επιστολή γονέων προς το υπουργείο για τις ανατροπές που προκαλεί η υποχρεωτικότητα.

Σας καλούμε όλους σε εγρήγορση για το μεγάλο «ΝΑΙ» στην καθολικότητα και το μεγάλο «ΟΧΙ» στην υποχρεωτικότητα για τα προνήπια.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εμείς οι γονείς που τα παιδιά μας βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικία, της Προσχολικής Αγωγής, στους Παιδικούς Σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία απορούμε:

 • Γιατί το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να εντάξει τα προνήπια των τεσσάρων ετών, στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή στα δημόσια νηπιαγωγεία, όπως απαιτεί, μερίδα των συνδικαλιστών του Δημοσίου;
 • Γιατί να γίνουν οι συναισθηματικές, γνωσιακές και αναπτυξιακές ανάγκες των τετράχρονων παιδιών μας, αντικείμενο πειραματισμών, όταν η σαρωτική πλειοψηφία των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης, ξεκινάει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα πέντε, έξι και επτά έτη ;
 • Πώς σχεδιάζει αυτή την ανατροπή στη ζωή μας, το υπουργείο Παιδείας, όταν το ίδιο ομολογεί ότι του λείπουν 100.000 θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία και δεν έχει τους πόρους να τις δημιουργήσει; Πού θα πάμε τα παιδιά μας, όταν αποκλείονται οι δημοτικές δομές και «διαγράφεται» η  κατακτημένη ποιότητα και επιστημονική ποικιλομορφία, που υπερασπίζονται σήμερα με θυσίες, οι ιδιωτικές δομές;

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε εμείς το λογαριασμό, αυτών των πειραματισμών, ως γονείς και φορολογούμενοι !

 • Χάνοντας το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς, ποια είναι η πιο πρόσφορη και προσιτή λύση για το δικό μας παιδί, όταν με την «υποχρεωτικότητα» καταργούνται αυτόματα τα voucher του ΕΣΠΑ.
 • «Χρεωμένοι» πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, που θα πληρώσουμε τώρα ως φορολογούμενοι, για να σχολειοποιηθούν βίαια τα προνήπια, μέσα από ασύμβατα με τις ανάγκες τους, κτίρια Δημόσιας Εκπαίδευσης και ατελείωτους διορισμούς.
 • Αντιμέτωποι με το αδιέξοδο για τα παιδιά μας, μετά τις 12.30 το μεσημέρι, στις αργίες, στις απεργίες, τα καλοκαίρια, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, όπως απαιτούν τα τετράωρα των Νηπιαγωγών, που οι συνδικαλιστές του Δημοσίου απαιτούν να μειωθούν κι άλλο ;
 • Να πληρώσουμε και ως κοινωνία και ως φορολογούμενοι και την ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων, που θα επιφέρει ο αποκλεισμός των δημοτικών και ιδιωτικών δομών,  

Σε αυτό το πλαίσιο, ως γονείς, δεν δεχόμαστε κανέναν άλλο αιφνιδιασμό. Ιδιαίτερα όταν αφορά το πιο ευαίσθητο και τρυφερό κομμάτι της κοινωνίας μας.  Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει αυτή τη «υποχρεωτικότητα». Θεωρούμε αδιανόητη κάθε πιλοτική εφαρμογή της, όταν μάλιστα γίνεται και με κλειστά χαρτιά, για το που και το πώς. Θεωρούμε απαραίτητο, να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε ένα ευρύ, απαραίτητο διάλογο, στον οποίο απαιτούμε τη συμμετοχή της κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των φορέων της προσχολικής αγωγής.

Υπογράφουμε αυτή την επιστολή δηλώνοντας:

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ !

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !


«Οι θέσεις του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ. για την ένταξη των Προνηπίων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση».

Με την έκθεσή «Παρακολούθηση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης -2017» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνει ότι ως προς τους ποιοτικούς δείκτες για την Εκπαίδευση, με ορίζοντα το 2020, οι προσπάθειες της χώρας μας «φαίνεται ότι είναι ανεπαρκείς».
Ιδιαίτερα σε σχέση με την Προσχολική Αγωγή, διαπιστώνεται ότι:

 • Ενώ η συμμετοχή των τετράχρονων νηπίων στην ECEC («Early childhood education and care», που ορίζεται ως παροχή εκπαίδευσης και φροντίδας από τη γέννηση μέχρι τη φοίτηση ενός παιδιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), στην Ε.Ε. αγγίζει το 94,8% (μέ στόχο για το 2020 το 95%), η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος, με 79,6 %.
 • Ενώ για τη συμμετοχή των τρίχρονων στην ECEC, ο στόχος για το 2020, είναι 33%, η χώρα μας είναι πάλι ουραγός, αφού αγγίζει μόλις το 12%.
 • Τα στοιχεία αυτά, συσχετίζονται άμεσα από την Έκθεση, με τις χαμηλές επιδόσεις των δεκαπεντάχρονων μαθητών στην Ελλάδα, που είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του ΟΟΣΑ)

Ο ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ., ως φορέας που υπηρετεί για περισσότερες από 4 δεκαετίες, με κόπους, θυσίες και προσήλωση στην ποιότητα, την Προσχολική Αγωγή απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις θα ανέμενε:

1. Την αξιοποίηση από το Yπουργείο Παιδείας, όλων των δυνάμεων της Προσχολικής Αγωγής, ενισχύοντας το πλήρες δίκτυο των Ιδιωτικών, Δημόσιων και Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων, άρα και την προσβασιμότητα των παιδιών στην Εκπαίδευση. Ιδιαίτερα, όταν σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής, η συμμετοχή των παιδιών στην Ελλάδα, κατά την τριετία 2012-15, υπέστη μείωση-ρεκόρ κατά 8,6%.
2. Αποτελεσματικό διάλογο σε συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την αξιοποίηση της πολύμορφης επιστημονικής πείρας που είναι επίσης συστατικό στοιχείο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση και της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της Προσχολικής Αγωγής σε έναν κόσμο που διέπεται όλο και περισσότερο από τη χρήση νέων τεχνολογιών, την πολυγλωσσία, την πολυπολιτισμικότητα.
3. Μέτρα προς την κατεύθυνση της προτροπής της Επιτροπής, για παροχή και υλοποίηση προγραμμάτων για παιδιά, διάρκειας άνω των 30 ωρών, σε όλες τις ηλικίες, τόσο με στόχο τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική τους επάρκεια, όσο και με την αντιμετώπιση ανισοτήτων φύλου ή εργασίας, στα γονεϊκά περιβάλλοντα.
Αντί όμως το Υπουργείο Παιδείας να κινηθεί προς την κατεύθυνση, της πλειονότητας των πρωτοπόρων χωρών της Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, που έχουν πετύχει απόλυτα νούμερα στην καθολικότητα της εκπαίδευσης και της φροντίδας, στις ηλικίες πριν την ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μιμείται το Λουξεμβούργο και την Βόρεια Ιρλανδία, ανακοινώνοντας την ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση! Με αυτή την κίνηση, που ικανοποιεί μόνο συνδικαλιστές του Δημοσίου, το Υπουργείο επιχειρεί να εντυπωσιάσει προς τα έξω και να «κάψει» τη γη, προς τα μέσα.
Αποδείξεις γι’ αυτό:
1. Οι θέσεις στα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν υπερβαίνουν τις 80.000 (υπολογισμός της ΚΕΔΕ), ενώ το 2013 οι γεννήσεις παιδιών ήταν 94.134 και το 2014 ήταν 92.148 (ΕΛΣΤΑΤ). Άρα, για να στεγάσει 100.000 παιδιά επιπλέον, θα έπρεπε να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 με 300 νέες τάξεις νηπιαγωγείων και να προχωρήσει σε περίπου 3.000 επιπλέον προσλήψεις, αναπληρωτών νηπιαγωγών (πηγές Υπ. Παιδείας). Αυτό, ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου, δηλώνει ότι δεν είναι εφικτό.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή των Δήμων με την υποχρεωτική εκπαίδευση και αφήνει εκτός αυτής άλλα 45.000 παιδιά (υπολογισμός ΚΕΔΕ), που εντάσσονται σε δημοτικές δομές.
Υπό το κράτος ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου, το Υπουργείο εξαγγέλλει ότι η ένταξη των τετράχρονων θα γίνει μεν το ερχόμενο σχολικό έτος 2018-19, αλλά πιλοτικά και σε ορισμένες μόνο περιοχές (με την Αττική να φαίνεται ήδη εκτός των εξαγγελιών).
Ακόμα και σε αυτούς όμως τους σχεδιασμούς, περιφρονεί, αγνοεί και αποκλείει χαρακτηριστικά τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, εφ’ όσον μένουν άγνωστες τόσο οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους, όσο και οι περιφέρειες που θα ισχύσει η πιλοτική υποχρεωτικότητα με τη συγκεκριμένη μορφή που έχει επιλέξει.
2. Αντί για αναζήτηση μιας ποιοτικής, σύγχρονης και προσβάσιμης για όλους εκπαίδευσης και φροντίδας για τα προνήπια και του δικαιώματος των γονέων να επιλέγουν την πιο πρόσφορη λύση για το παιδί τους, επιλέγεται η «υποχρεωτικότητα», που καταργεί αυτόματα το voucher μέσω του ΕΣΠΑ. Αντί για αναζήτηση της δόκιμης πολυμορφίας και επιστημονικής επάρκειας που απαιτεί η προσχολική αγωγή, ομολογείται αδιέξοδο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου ομολογεί την ανεπάρκεια των τριών μόλις τμημάτων ΑΤΕΙ και εξαγγέλλει την μελλοντική αναβάθμισή τους, ενώ μονοδιάστατα ανακοινώνει την στελέχωση των δημόσιων νηπιαγωγείων, μόνο με αποφοίτους τμημάτων ΑΕΙ. Δεν ακούγεται ούτε κάποιος προσχηματικής έστω μορφής λόγος, για επιλογές που οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες βρεφονηπιοκόμους και επιστημονικό ή άλλο προσωπικό των σημερινών ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών.
Σιωπή επίσης και για τα δημόσια νηπιαγωγεία, που ακολουθούν τους ψυχρούς κτιριακούς κανόνες του (Δημοτικού) σχολείου και όχι του χώρου που αναπνέει γνωσιακά και συναισθηματικά, ένα τετράχρονο παιδί.
3. Αντί να αναζητηθούν οι λύσεις που θα διευρύνουν ποιοτικά και χρονικά τα ωράρια των δομών, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας και στην κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων που ζητά η Ευρωπαϊκή επιτροπή, παρακολουθούμε το Υπουργείο να «ακούει» τα συνδικαλιστικά αιτήματα των εκπαιδευτικών του Δημοσίου, για μείωση των ωραρίων και κάτω από τις 30 ώρες, δημιουργώντας πρόσθετα αδιέξοδα για την ελληνική οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο:

 • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει κάθε μορφή υποχρεωτικότητας για τα προνήπια, προκρίνοντας την καθολικότητα μέσω της προσβασιμότητας, όπως προτρέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής αποκλεισμό των δημοτικών ή ιδιωτικών δομών και της ελληνικής κοινωνίας, από τους σχεδιασμούς για την προσχολική αγωγή.
 • Ζητούμε οδικό χάρτη, για οποιαδήποτε πιλοτική εφαρμογή σχεδιασμών που αφορούν την προσχολική αγωγή, με όριο την ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητούμε επίσης την διασφάλιση όλων των μορφών χρηματοδότησής της, όπως μέσω του ΕΣΠΑ.
 • Ζητούμε διευρυμένο, αποτελεσματικό διάλογο, της Πολιτείας με το πλήρες φάσμα των φορέων της προσχολικής αγωγής και παρούσα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να διασφαλιστούν η ποιότητα, η πολυμορφία και η καθολικότητά της.